Sedež podjetja

Optika Pirc

Celovška 91, 1000, Ljubljana

Faks: 01 515 53 55

Kontaktni podatki

Telefon: 01 515 53 53

GSM: 051 837 014

Email: optika@optika-pirc.si

Obratovalni čas

Ponedeljek - Petek: 9.00 - 19.00

Sobota: 9.00 - 12.00

Nedelja in prazniki: zaprto

kontaktirajte nas

Za kakršnekoli informacije smo vam na voljo preko spodnjega obrazca “Z veseljem se bomo odzvali na vaše zanimanje”!

Polja označena z (*) je potrebno izpolniti!

pošlji sporočilo

Naročanje na pregled

Izpolnite obrazec spodaj. V najkrajsem moznem casu vas bomo poklicali in se dogovorili za termin pregleda.

Polja označena z (*) je potrebno izpolniti!
Pošlji sporočilo

Očala

Korekcijski okvirji

S stranko aktivno sodelujemo pri izboru in pazimo da bodo izbrana očala ustrezala vsem anatomskim, estetskim in tehničnim merilom. Ker lep in dober okvir še ne predstavlja samih očal je pomembno, da so vanj skrbno vgrajena kvalitetna korekcijska stekla. Spodaj si lahko ogledate nekaj naše ponudbe.

Korekcijska stekla

Naši partnerji za korekcijska stekla so Hoya, Essilor, Zeiss, Alcom, kateri poosebljajo napredno tehnologijo in vrhunsko kvaliteto v svetu očalne optike.

Korekcijska stekla delimo na enožariščna, dvožariščna in večžariščna.

  • Enožariščna so lahko sferična ali cilindrična in jih uporabljamo za korekcijo refrakcijskih napak kot so: kratkovidnost, daljnovidnost ali astigmatizem.
  • Mnogožariščna ali progresivna stekla so namenjena korekciji presbiopije (starostna daljnovidnost) ali afakije - izguba očesne leče, katera skrbi za akomodacijo pri gledanju na blizu.

V novejšem času se v očalni optiki uporabljajo pretežno organska stekla (plastična), nekoč pa so bila bolj v uporabi mineralna stekla, ki se zaradi večje teže in težje obdelave počasi opuščajo. Lomni količnik materiala je neposredno povezan z debelino stekla, večji kot je, tanjša so stekla.

Razpredelnica organskih stekel v očalni optiki

INDEX
LOMA
1.50
1.56
1.61
1.67
1.74
SPEC. TEŽA
1.32g / cm3
1.27g / cm3
.30g / cm3
1.35g / cm3
1.47g / cm3
ABBE
58
38
42
32
33
UV ZAŠČITA
360 mm
350 mm
400 mm
400 mm
400 mm
STOPNJA
STANJŠAVE
Standard
1. stopnja
2. stopnja
3. stopnja
4. stopnja

Progresivna očala

Progresivna očala nam omogočajo, da pri starostni daljnovidnosti ostro vidimo predmete, tako na daleč, kot na blizu. Zgornji del stekla je namenjen gledanju na daleč, spodnji del se uporablja za gledanje na blizu. Sam dioptrijski prehod iz daljave na bližino poteka v nevidnem, tako imenovanem progresivnem kanalu, tako da na površini stekla ni nobene prelomnice.Taka očala so primerna tudi za delo na računalniku, saj so večgoriščna in so uporabna za gledanje na vse razdalje. Poznamo več različic teh stekel ki se razlikujejo po tehnološki dovršenosti ali po specifičnih lastnostih glede na potrebe uporabnika.

Bifokalna očala

Za razliko od progresivnih očal imajo bifokalna očala samo dve gorišči. Spodnji segment, ki je ponavadi širok 28 mm je namenjen gledanju na blizu, ostali del pa na daljavo. Slabosti takih očal so, da vidni bližinski segment nekoliko kvari samo estetiko očal in da dobimo ostro sliko samo na dveh razdaljah gledanja. Taka očala ne zagotavljajo ostre slike na srednje razdalje od 60cm do 1,5m.

Sončna očala

Zavedati se moramo, da sončna očala niso le modni dodatek, ampak nas morajo ščititi pred UV žarki in ostalimi sevanji.Uporabniki kontaktnih leč morajo biti še posebej pozorni, da so očala dovolj velika in se prilegajo obrazu, ker le tako zaščitijo predi vremenskimi vplivi kot so veter, prah, dež tako, da ne pride do prekomerne izsušitve solznega filma.

Zaščita samih očal je razdeljena po evropskih normativih na kategorije od 0 - 4. Kategorije se nanašajo na namembnost sončnih očal glede na svetlobne pogoje, v katerih se ta uporabljajo. Sončna očala za vsakdanjo rabo so ponavadi kategorije 3. Sončna očala s kategorijo 4 so namenjena ekstremnim svetlobnim razmeram, npr. gorniška očala. Zatemnitev stekel ni neposredno povezana z UV zaščito, tako da tudi sončna očala s svetlejšimi stekli, če so seveda kakovostna, nudijo popolno zaščito vaših oči. V naši optiki boste našli le izdelke, ki so skladni z evropskimi standardi.

Razpredelnica kategorij glede na obarvanost stekel

KATEGORIJE
4
3
2
1
0
OBARVANJE LEČE
Zelo močno obarvana
Močno obarvana
Srednje obarvana
Rahlo obarvana
Brezbarvna / Nežno obarvana
PRIPOROČLJIVO ZA
Višinsko sonce
Sončno
Jasno
Delno jasno
Oblačno
ABSORBACIJA SVETLOBE
92 - 97 %
82 - 92 %
57 - 82 %
20 - 57 %
0 - 20 %

Otroška očala

V naši ponudbi najdete tudi otroška očala za vse starostne skupine otrok. Pri otroških očalih je še posebej pomembno,da so iz kakovostnih in odpornih materialov, ker ponavadi otroci ne znajo paziti na stvari tako kot odrasli.

Zelo pomebno je, da očala otroku anatomsko ustrezajo,da so prave velikosti in da so pravilno prilagojena. Očala ne smejo biti prevelika ali premajhna saj glava raste počasneje, tako da očal ne smemo otroku kupovati zato, da mu bodo prav še 3 leta.Raziskave so pokazale da je povprečna življenska doba otroških očal 1 leto.

Športna očala

Pri športnih očalih je pomebno da nas ne ščitijo samo pred uv sevanjem ampak da nas varujejo pred vremenskimi vplivi in hkrati nudijo mehansko zaščito pred morebitnimi poškodbami oči..

Za različne športne dejavnosti obstajajo očala ki so prilagojena vsakemu športu posebej tako poobliki okvirja in vrsti stekel. V določene okvirje je možno vgraditi tudi dioptrijska stekla ki pa morajo biti prilagojena in preračunana zaradi ponavadi močnejše zakrivljenosti stekel športnih očal.

S preračunom se kompenzira nezaželjen cilinder in prizma.S tem stranki zagotovimo odličen vid v vseh smereh gledanja.