Sedež podjetja

Optika Pirc

Celovška 91, 1000, Ljubljana

Faks: 01 515 53 55

Kontaktni podatki

Telefon: 01 515 53 53

GSM: 051 837 014

Email: optika@optika-pirc.si

Obratovalni čas

Ponedeljek - Petek: 9.00 - 19.00

Sobota: 9.00 - 12.00

Nedelja in prazniki: zaprto

kontaktirajte nas

Za kakršnekoli informacije smo vam na voljo preko spodnjega obrazca “Z veseljem se bomo odzvali na vaše zanimanje”!

Polja označena z (*) je potrebno izpolniti!

pošlji sporočilo

Naročanje na pregled

Izpolnite obrazec spodaj. V najkrajsem moznem casu vas bomo poklicali in se dogovorili za termin pregleda.

Polja označena z (*) je potrebno izpolniti!
Pošlji sporočilo

Pogosta vprašanja

Ali je dioptrija dedna?

Kadar ima eden od staršev večjo refrakcijsko napako, npr. več kot -6,00 dioptrije obstaja večja verjetnost, da bo podedoval isto napako tudi otrok. Verjetnost dedovanja je  večja navzkrižno z matere na sina in z očeta na hčer.

Kakšna je razlika med trdimi in poltrdimi lečami?

Nekoč smo poznali samo trde kontaktne leče, ki pa niso prepuščale kisika. Ko so se na začetku 70 let prejšnega stoletja pojavile na trgu trde-plinopropustne leče so jih na našem govornem območju poimenovali poltrde leče.(leče)

Imam alergijo na kovino (nikelj) ali pridejo zame v poštev samo plastični okviri?

To že nekaj časa ni več problem, odkar so  na tržišču pojavili okvirji iz titana, ki je antialergičen materijal hkrati pa je okvir iz tega materiala tudi dosti lažji in trdnejši od primerljivih kovinskih okvirjev.(ločala)

Zakaj mesečna leča po enomesečnem rednem nošenju ni več uporabna?

Z vsakodnevno uporabo leč od 12 do 16 ur dnevno, se preko solz v pore materiala infiltrirajo beljakovine, ki povzročijo slabšo propustnost materiala za kisik, tako da leča po tem obdobju izgubi na fizikalnih lastnostih. Trajne leče, katere so vse manj v uporabi, so izdelane iz materiala, ki je manj dovzeten za tovrstne obloge, imajo pa načeloma slabše lastnosti glede propuščanja za kisik in vlaženja.(leče)

Kaj so polarizirana stekla?

Svetlobni žarki, ki jih zazna človeško oko, potujejo od sonca v vseh smereh. Ko ta razpršena svetloba pride na vodoravno površino, kot je površina vode ali ceste, se velik del svetlobe odbije v vodoravni smeri. To svetlobo zaznavamo kot bleščanje. Z uporabo polariziranega materiala se ta vodoravna svetloba prefiltrira in oslabi še predno pride do našega očesa.Polaroidna očala imajo 100% UV zaščito, povečajo kontraste in zaznavanje barv.(sončna očala)

Zakaj z lečami ne spimo?

Med spanjem ne mežikamo, tako da je izmenjava solz pod kontaktno lečo onemogočena, mehka leča v tem primeru izsuši oko, kislost (ph vrednost) se pri zaprtih vekah znatno poveča, pretok kisika pa zmanjša, kar privede do motenj metabolizma roženice.( izvzete so leče Night&day-CIBA, PureVision-Bausch&Lomb)(leče)

Zakaj foto stekla poleti ne potemnijo dovolj?

V materialu iz katerih so izdelana foto stekla so fototropne molekule, ki reagirajo na UV svetlobo. Reakcija zatemnitve je boljša pri nižjih temperaturah kot pri višjih.(očala)

Ali so vse umetne solze uporabne za uporabnike kontaktnih leč?

Ko kupujete umetne solze mora biti od proizvajalca navedeno, da se lahko uporabljajo s kontaktnimi lečami, nasprotno lahko povzročajo obloge na samih lečah.(leče)

Zakaj antirefleksni sloj?

Antirefleks je nanos na steklu, ki skrbi za nevtralizacijo odsevnosti svetlobe, ki nastaja kot zrcalni efekt na površini stekla. Očala z AR slojem zagotavljajo boljšo ostrino, manj utrujajo oči in zagotavljajo lepši estetski videz samih očal (Očala)

Ali si lahko leče izberem sam?

Leče, ki se vam zdijo prvi hip udobne, niso vedno najboljša izbira na dolgi rok. Leča mora izpoljnevati več kriterijev kot so, pravilno centriranje, predpisan premik pri mežikanju inbiti mora iz materiala, ki ustreza sestavi vaših solz. Zato naj vam pravi tip leče določi strokovnjak.

Ali se je težko navaditi na progresivna očala?

Za dobro sprejemanje progresivnih očal je najbolj pomembno, da imate pravilno izmerjeno dioptrijo za daljavo in bližino, dober design stekla in natančno vgrajena v okvir. Na začetku je pomembno, da ko gledate na daljavo, vedno obrnete glavo v smeri predmeta, ki ga gledate.Za gledanje na blizu pa morate povesiti pogled navzdol brez nagibanja glave. Čez nekaj časa boste to začeli delati spontano in slika bo ostra na vseh razdaljah.(očala-progresivna)

Smem z lečami v savno?

Načeloma gremo lahko z lečami v savno, ker se leča ne orosi in ohranja telesno temperaturo. Je pa težava v savni suh zrak, ki lečo lahko izsuši. Priporočljivo je v savni več mežikati.